Tänk bortom det förväntade. Tänk på dig själv.

Kommentera

Tåget är en tid för eftertanke. Det är ett ställe som rör upp tankar, minnen och funderingar.
Jag tänkte på det här med barn, igen. Som så många gånger förr. Jag minns ett samtal som utspelade sig i början av helgen på jobb. Med en kollega har jag rast, vi pratar om hennes son. Hur hon med vårt dåliga helgschema inte kan träffa honom. Jag tycker synd om henne, jag känner med henne. Ändå tänker jag, att skaffar man barn kan det bli just precis såhär.

Idealbilden av familjen är nästan utrotad i Sverige 2014. Synd, men det finns inte tillräckligt med utrymme för både en fungerande karriär och familj i dagens samhälle. Föräldrarna spenderar mer och mer tid på jobbet, kommer hem allt senare och är allt för trötta för att ge en familj den kärlek och omvårdnad den behöver. Äktenskapet går i kras, och nu står de här med ännu mindre tid för ungarna och sig själva. Bostadsbrist till unga är det redan som det är, och när ett förhållande tar slut ska det skaffas en bostad till. Vuxna har i regel lättare att få en bostad då de har fast jobb, är äldre och har kontakter. Unga står där utan bostad.

Hur som haver, att skaffa barn är frivilligt. Det finns ingen lag som säger att man måste. Om det sedan är längtan efter att älska någon, kärlek till en person eller bara kåthet är det ingen som vet. Det finns de som skaffar barn för att det förväntas av samhället och sedan står personen i fråga där med ett helt koppel av ungar som ingen riktigt ville ha.

I generationer före min tid har människan förökat sig. Inte för att de ska få bidrag och kunna vabba när det är lite körigt på kontoret, nej de har förökat sig för sin egen överlevnad. Förr behövdes det, men inte idag. Vi överlever ändå.  Det finns ett samhälle som är uppbyggt för att vi ska överleva. Fri sjukvård, (hur fri den är kan vi ju diskutera till döddagar), bidrag för att du inte kan jobba fullt ut, bidrag när din partner tragiskt går bort, och så vidare.

Det finns folk som kommer till att finnas där att torka dig i rumpan när du är 80, utan att du skaffat en drös med ungar när du kunde. 

Om det största problemet är vem som ska ta hand om dg när du blir gammal och att du på grund av detta skaffar barn bör du tänka om och tänka rätt.  Med rätt menar jag att du ska fundera över vad du själv egentligen vill. Hur du vill ha det. De som inte ännu existerar behöver man inte ta hänsyn till. Det som inte finns blir till problem som vi skapar, utan att de ens existerar. För de är endast de redan existerande människorna som kan göra ett val. De icke existerande får snällt följa med på våra val. 

Därför gäller det att tänka ett varv till. 

Tänk bortom det förväntade.